Wat is PVC en wat kun je ermee?

Wat is PVC?

PVC is polyvinylchloride, en dat wordt in het woordenboek omschreven als een plastische kunststof. Het bezit de eigenschap dat het gemakkelijk in een andere vorm gebracht kan worden. Dit gebeurd door middel van extrusie, spuitgieten of walsen, ook wel kalanderen genoemd. Vandaar dat je er nogal veel toepassingen van ziet; PVC buizen, PVC koppelingen, onderdelen voor kranen, rioleringen, slangen en allerhande hulpstukken. Ook PVC platen, wel of niet transparant zijn verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor afdakjes en daklicht.

Waar kun je PVC voor gebruiken?

PVC wordt natuurlijk veel gebruikt in de bouw en industrie. Vooral leidingsystemen worden er veel van gemaakt, zowel binnen- als buitenrioleringen. Niet te vergeten de PVC buizen voor elektradraden en de bijbehorende koppelstukken en hoekverbindingen. Maar ook klemmen, pluggen, etc. en lichtplaten voor in de bouw. Het is een heel makkelijk te bewerken materiaal, waardoor het een geliefd en veel gebruikt artikel is. Zelfs de beroemde windmachines van Kris Verburgh zijn er van gemaakt. Bovendien is het ook nog eens redelijk goedkoop en duurzaam. Leidingsystemen kunnen wel honderd jaar mee gaan en kunnen daarna ook nog eens worden gerecycled.

Hoe bewerk en verwerk je PVC?

Zoals gezegd is PVC makkelijk te bewerken. Het is een zacht materiaal, zodat je het simpel kunt zagen en vijlen. Je kunt er in boren, schroeven en het is zelfs te buigen. De buizen zijn door middel van koppelingen van hetzelfde materiaal maar dan iets groter aan elkaar te verlijmen en platen kun je bijvoorbeeld schroeven of in U-profielen schuiven en wel of niet vastlijmen.